torstai 3. marraskuuta 2011

Lähipäivät 1.-2.11

Eilen ja toissapäivänä oli toisen kerran Lappeenrannassa seminaaripäivät. Paikalle oli kiva mennä kun ihmiset olivat edelliseltä kerralta tuttuja. Aiheina oli mm. oppimispiirissä tehdyn esseen läpikäyminen ja Harri Keurulaisen luennot oppimisen arvioinnista.

Esseetä varten saimme pienryhmissä hyviä vinkkejä toisiltamme, ja esseen tekeminen hahmottui vielä entisestään. Keskustelua oli ulkonäön osalta mm. lähdeviittausten tekemisestä, joka on joka laitoksella erilainen. Sisällöllisestikin uusia ajatuksia oli paljon, ja muutamia niistä hyväksikäytimme oppimispiirin kanssa parantaessamme esseetä toista palautuskertaa varten. Itse olen esseitä jo jonkin verran kasvatustiede-urallani tehnyt, mutta kummasti sitä silti aina oppii jotain uutta.

Harrin esityksestä päällimmäisenä mieleen jäi termi AHOT, jota en ollut aiemmin kuullut. Kyllähän tietysi osaamisen tunnistaminen tai tunnustaminen ovat tuttuja, mutta omalle kohdalle opettajan näitä ei ollut vielä sattunut. Kuulemma nykyään yhä enemmän tätä joutuu kuitenkin käyttämään. Itsekin tuossa äsken väsäsin oman tunnistamislomakkeen tutkiva ja kehittävä opettaja-kurssia varten. Joten tulevaisuudessa varmasti myös opiskelijat minulle näitä anomuksia tulevat jättämään.  Opettajaltakin tämä jonkun verran vaatii, sillä hänen on oltava varma että opiskelija varmasti täyttää kaikki kurssille osoitetut vaatimukset.

Myös opetusharjoittelusta oli keskustelua, sitäkin kai pitäisi pikkuhiljaa käydä miettimään. Helpoin ratkaisu itselle taitaa olla tuolla yliopistolla opettaminen, ehkäpä saan ihan oman kurssin ensi syksynä järjestettäväksi. No, vielä ei ihan ajankohtainen ole tämä juttu.

perjantai 21. lokakuuta 2011

Oppimisteorioita ja -tyylejä

Oppiminen, ohjaus ja arviointi kurssille piti ryhmätyönä tehdä essee liittyen mm. oppimisteorioihin, oppimistyyleihin ja ryhmädynamiikkaan. Jaoimme tehtävät ryhmäläisten kesken, ja oman osuuden jo kirjoitinkin. Nyt mielenkiinnolla odottelen muiden ryhmäläisten tuotoksia, ja sitten pitäisi vielä pohditaosuus tehdä yhdessä. Oppimisteoriat olivatkin minulle jo ennestään tuttuja, mutta esim. oppimistyyleistä en ollut aikaisemmin kuullut lukuunottamatta viimekerran luentoja, ja siitä osiosta siis kirjoitin oman osuuteni. Mielenkiintoisia asioita, ja varmasti hyödyksi tulevissa opettajan töissä. Näiden avulla opiskelijoita voi ehkä hieman paremmin yrittää "tulkita". Tälläista en ole koskaan ennen ajatellut tekeväni, mutta nyt ehkä tulevaisuudessa voisin.

lauantai 1. lokakuuta 2011

Päiväkirja alkakoon

Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa yhtenä oppimisetehtävänä on oppimispäiväkirjan pitäminen. Pitkään mietin mikä olisi itselle paras vaihtoehto, ja koska tässä tietokoneen ääressä tulee kuitenkin päivittäin istuttua, niin blogi vaikutti helpoimmalta vaihtoehdolta. Tänne siis on tarkoitus kirjoitella kaikkea opiskeluun liittyvää ja suorittaa samalla itsearviointia opiskelun suhteen, siis reflektointia toisin sanoen.

Orientaatioseminaariin en päässyt johtuen pienistä lapsistani, mutta Lappeenrannan ensimmäiseen lähiseminaariin osallistuin. Lähipäivät olivat mielenkiintoisia, ja tutustuin henkilökohtaisesti ensimmäistä kertaa omaan oppimispiiriinikin, ensimmäisen yhteisen tehtävämme kun olimme tehneet vain netin välityksellä. Seminaarissa suoritettu oppimispiirin yhteinen tehtävä loi selvästi lisää yhteishenkeä, vaikka aika kiivasta keskustelua siinä kävimmekin, hieman hankaluuksia tuotti termi käsitekartta ja se, mihin raja pitäisi minkäkin termin kohdalla vetää. Mielestäni kuitenkin suoriuduimme tehtävästä hyvin, vaikka lopputulos ei ehkä ihan käsitekartta sitten kuitenkaan ollut, mind map:a se taisi enemmän muistuttaa.  Seminaaripäivien muuna antina mieleen jäi oman tiedonhankintatyylin varmistaminen, näin kemisti-insinöörinä ei ollut mikään yllätys, että oma tyylini on REM (rationaalis-empiiris-metaforinen). Seminaaripäivien jatkoksi on hyvä jatkaa oman oppimispiirin kanssa toista harjoitustehtävää, esseen kirjoitusta.